10 KEBAIKAN SAFFRON UNTUK KESIHATAN


Khasiat saffron yang banyak menjadikan rempah ini mahal.  Sekurang-kurangnya, terdapat 10 kebaikan untuk kesihatan saffron yang telah terbukti berkesan.

Saffron adalah rempah yang paling mahal di dunia. Sebab harganya agak mahal kerana cara penuaian saffron, jadi kos pengeluaran rempah ini mahal.

Saffron dituai dengan tangan daripada bunga Crocus sativus, umumnya dikenali sebagai saffron crocus.

10 KEBAIKAN SAFFRON UNTUK KESIHATAN YANG TERBUKTI

1. Antioksida yang kuat


Manfaat pertama saffron adalah sebagai antioksida yang kuat.  Saffron mengandungi pelbagai sebatian tumbuhan yang bertindak sebagai antioksida, molekul yang melindungi sel daripada radikal bebas.

Saffron mengandungi safranal yang boleh membantu meningkatkan mood, ingatan, dan kebolehan pembelajaran, serta melindungi sel-sel otak daripada tekanan oksidatif.

Kemudian, kaempferol ditemui dalam kelopak bunga saffron.  Sebatian ini telah dikaitkan dengan faedah kesihatan, seperti mengurangkan keradangan, sifat antikanser, dan aktiviti antidepresan.

2. Boleh meningkatkan mood dan merawat gejala kemurungan

Suplemen saffron amat berkesan dalam merawat gejala kemurungan ringan hingga sederhana.

Satu lagi kajian mendapati bahawa mengambil 30 mg saffron setiap hari adalah berkesan seperti mengambil Fluoxetine, Imipramine, dan Citalopram, rawatan konvensional untuk kemurungan.

Di samping itu, lebih sedikit orang yang mengalami kesan sampingan apabila mengambil saffron berbanding dengan rawatan lain.

3. Mempunyai sifat melawan kanser

Saffron kaya dengan antioksida, yang membantu meneutralkan radikal bebas yang berbahaya.  Kerosakan radikal bebas telah dikaitkan dengan penyakit kronik, seperti kanser.

Kebaikan saffron telah dibuktikan lagi dalam kajian tabung uji.  Saffron telah terbukti secara selektif membunuh sel-sel kanser kolon atau menyekat pertumbuhannya, sambil meninggalkan sel-sel normal tanpa cedera.

Kesan ini juga berlaku pada kulit, sumsum tulang, prostat, paru-paru, payudara, serviks, dan beberapa sel kanser lain.

 4. Dapat mengurangkan simptom Premenstrual Syndrome (PMS)

Premenstrual Syndrome (PMS) adalah istilah yang menggambarkan gejala fizikal, emosi, dan psikologi yang berlaku sebelum permulaan haid.

Kajian menunjukkan bahawa saffron boleh membantu merawat gejala Premenstrual syndrome (PMS).  Satu lagi kajian mendapati bahawa hanya menghidu saffron selama 20 minit membantu mengurangkan gejala Premenstrual syndrome (PMS) seperti kebimbangan dan menurunkan tahap hormon stress kortisol.

5. Boleh bertindak sebagai Afrodisiak

Afrodisiak ialah makanan atau suplemen yang membantu meningkatkan libido. Penyelidikan menunjukkan bahawa saffron mempunyai sifat afrodisiak, terutamanya pada orang yang mengambil antidepresan.

Analisis enam kajian menunjukkan bahawa pengambilan saffron secara signifikan meningkatkan fungsi ereksi, libido, dan kepuasan keseluruhan tetapi bukan ciri air mani. 

6. Dapat mengurangkan selera makan dan membantu menurunkan berat badan

Tambahan pula, khasiat saffron dapat membantu mencegah makanan ringan dengan mengurangkan selera makan. Dalam satu kajian selama 8 minggu, wanita yang mengambil suplemen saffron berasa lebih kenyang, kurang makan makanan ringan, dan kehilangan berat badan dengan ketara berbanding wanita dalam kumpulan plasebo.
 
Dalam kajian 8 minggu lagi, pengambilan suplemen ekstrak saffron membantu mengurangkan selera makan, indeks jisim badan (BMI), lilitan pinggang dan jumlah jisim lemak.

7. Boleh mengurangkan risiko penyakit jantung

Dalam kajian tabung uji mencadangkan, sifat antioksida saffron mungkin dapat menurunkan kolesterol darah dan mencegah penyumbatan saluran darah dan arteri.

8. Dapat menurunkan kadar gula dalam darah

Tambahan pula, khasiat saffron dapat menurunkan kadar gula dalam darah dan meningkatkan sensitiviti insulin.

Ini seperti yang dilihat dalam kajian tabung uji dan tikus yang menghidap diabetes.

9. Boleh meningkatkan penglihatan pada orang dewasa dengan Degenerasi Makula Berkaitan Usia (AMD)

Faedah saffron juga boleh meningkatkan penglihatan pada orang dewasa dengan Degenerasi Makula Berkaitan Usia (AMD) dan melindungi daripada kerosakan radikal bebas, yang dikaitkan dengan Degenerasi Makula Berkaitan Usia (AMD).

10. Boleh meningkatkan daya ingatan pada orang dewasa yang menghidap Alzheimer

Sifat antioksida saffron boleh meningkatkan kognisi pada orang dewasa dengan penyakit Alzheimer.

Comments

Popular posts from this blog

ILMU TAYAR

PENGALAMAN SEMASA MENGAMBIL VAKSIN