MAKANAN IBU BERPANTANG

Jenis Makanan Yang Tak Boleh Dimakan Oleh Ibu Berpantang Selepas Bersalin :

• Ikan kembung - Gatal

• Ikan cencaru - Tajam
 
• Ikan siakap - Boleh menyebabkan bentan

• Ikan sardin - Gatal

• Ikan tongkol - Gatal

• Semua makanan dalam tin - Tinggi garam, angin dan bisa
 
• Sayur kangkung - Sejuk dan angin

• Timun - Sejuk
 
• Terung - Sejuk dan boleh menyebabkan bentan
 
• Nenas - Tajam dan boleh menyebabkan bentan
 
• Kacang tanah - Angin
 
• Telur - Gatal


Paling dielakkan oleh ibu bersalin czer kerana boleh menyebabkan luka czer menjadi gatal dan bernanah,

• Santan - Sejuk dan angin


Jenis makanan paling disyorkan buat ibu berpantang :

✅ Ikan haruan
 
✅ Ikan selar
 
✅ Ikan gelama

✅ Ikan merah

✅ Daging
 
✅ Sayur sawi

✅ Sayur carrot
 
✅ Sayur brokoli
 
✅ Buah oren manis
 
✅ Kismis

✅ Kurma

✅ Madu
 
✅ Habbatussauda'
 
✅ Susu kambing

✅ Halia

✅ Bawang putih
 
✅ Lada hitam
 
✅ Ulam pegaga


Makanan bergoreng elakkan ya sampai pada minggu kedua berpantang baru boleh makanan makanan bergoreng , contoh ayam goreng , ikan goreng.


Jenis Masakan Paling Disyorkan :

✅ Sup

✅ Bakar

✅ Rebus


Jenis Minuman Disyorkan :

✅ Jus oren manis - Bagus untuk luka

✅ Air milo panas

✅ Teh dan kopi panas - Boleh mula pada minggu kedua berpantang sebab angin

✅ Air rebusan daun sireh dan manjakani dan campur gula batu

✅ Air rebusan kunyit

Air sejuk dan air batu (ais) wajib pantang sampai 100 hari buat ibu berpantang yang bersalin normal Buat ibu bersalin czer wajib pantang sampai 1 tahun.

✅ Ibu berpantang disyorkan makan secara kerap tapi dalam portion sederhana.

✅ Elakkan makan nasi sehingga bertambah 2-3 pinggan ya, nanti perut ibu senang buncit dan menggeleber.

✅ Kerapkan minum air, minum air tidak menyebabkan miss v basah atau berair seperti anggapan sesetengah orang. Tapi kalau ibu kurang minum air, anda akan cepat lesu dan pengeluaran susu turut terjejas.

"Selamat Berpantang"

Comments

Popular posts from this blog

ILMU TAYAR

PENGALAMAN SEMASA MENGAMBIL VAKSIN