MAKANAN IBU BERPANTANG
Jenis Makanan Yang Tak Boleh Dimakan Oleh Ibu Berpantang Selepas Bersalin :
• Ikan kembung - Gatal
• Ikan cencaru - Tajam
• Ikan siakap - Boleh menyebabkan bentan
• Ikan sardin - Gatal
• Ikan tongkol - Gatal
• Semua makanan dalam tin - Tinggi garam, angin dan bisa
• Sayur kangkung - Sejuk dan angin
• Timun - Sejuk
• Terung - Sejuk dan boleh menyebabkan bentan
• Nenas - Tajam dan boleh menyebabkan bentan
• Kacang tanah - Angin
• Telur - Gatal
Paling dielakkan oleh ibu bersalin czer kerana boleh menyebabkan luka czer menjadi gatal dan bernanah,
• Santan - Sejuk dan angin
Jenis makanan paling disyorkan buat ibu berpantang :
✅ Ikan haruan
✅ Ikan selar
✅ Ikan gelama
✅ Ikan merah
✅ Daging
✅ Sayur sawi
✅ Sayur carrot
✅ Sayur brokoli
✅ Buah oren manis
✅ Kismis
✅ Kurma
✅ Madu
✅ Habbatussauda'
✅ Susu kambing
✅ Halia
✅ Bawang putih
✅ Lada hitam
✅ Ulam pegaga
Makanan bergoreng elakkan ya sampai pada minggu kedua berpantang baru boleh makanan makanan bergoreng , contoh ayam goreng , ikan goreng.
Jenis Masakan Paling Disyorkan :
✅ Sup
✅ Bakar
✅ Rebus
Jenis Minuman Disyorkan :
✅ Jus oren manis - Bagus untuk luka
✅ Air milo panas
✅ Teh dan kopi panas - Boleh mula pada minggu kedua berpantang sebab angin
✅ Air rebusan daun sireh dan manjakani dan campur gula batu
✅ Air rebusan kunyit
Air sejuk dan air batu (ais) wajib pantang sampai 100 hari buat ibu berpantang yang bersalin normal Buat ibu bersalin czer wajib pantang sampai 1 tahun.
✅ Ibu berpantang disyorkan makan secara kerap tapi dalam portion sederhana.
✅ Elakkan makan nasi sehingga bertambah 2-3 pinggan ya, nanti perut ibu senang buncit dan menggeleber.
✅ Kerapkan minum air, minum air tidak menyebabkan miss v basah atau berair seperti anggapan sesetengah orang. Tapi kalau ibu kurang minum air, anda akan cepat lesu dan pengeluaran susu turut terjejas.
"Selamat Berpantang"
Comments
Post a Comment