MAKANAN IBU BERPANTANG
Jenis Makanan Yang Tak Boleh Dimakan Oleh Ibu Berpantang Selepas Bersalin :
β’ Ikan kembung - Gatal
β’ Ikan cencaru - Tajam
β’ Ikan siakap - Boleh menyebabkan bentan
β’ Ikan sardin - Gatal
β’ Ikan tongkol - Gatal
β’ Semua makanan dalam tin - Tinggi garam, angin dan bisa
β’ Sayur kangkung - Sejuk dan angin
β’ Timun - Sejuk
β’ Terung - Sejuk dan boleh menyebabkan bentan
β’ Nenas - Tajam dan boleh menyebabkan bentan
β’ Kacang tanah - Angin
β’ Telur - Gatal
Paling dielakkan oleh ibu bersalin czer kerana boleh menyebabkan luka czer menjadi gatal dan bernanah,
β’ Santan - Sejuk dan angin
Jenis makanan paling disyorkan buat ibu berpantang :
β
Ikan haruan
β
Ikan selar
β
Ikan gelama
β
Ikan merah
β
Daging
β
Sayur sawi
β
Sayur carrot
β
Sayur brokoli
β
Buah oren manis
β
Kismis
β
Kurma
β
Madu
β
Habbatussauda'
β
Susu kambing
β
Halia
β
Bawang putih
β
Lada hitam
β
Ulam pegaga
Makanan bergoreng elakkan ya sampai pada minggu kedua berpantang baru boleh makanan makanan bergoreng , contoh ayam goreng , ikan goreng.
Jenis Masakan Paling Disyorkan :
β
Sup
β
Bakar
β
Rebus
Jenis Minuman Disyorkan :
β
Jus oren manis - Bagus untuk luka
β
Air milo panas
β
Teh dan kopi panas - Boleh mula pada minggu kedua berpantang sebab angin
β
Air rebusan daun sireh dan manjakani dan campur gula batu
β
Air rebusan kunyit
Air sejuk dan air batu (ais) wajib pantang sampai 100 hari buat ibu berpantang yang bersalin normal Buat ibu bersalin czer wajib pantang sampai 1 tahun.
β
Ibu berpantang disyorkan makan secara kerap tapi dalam portion sederhana.
β
Elakkan makan nasi sehingga bertambah 2-3 pinggan ya, nanti perut ibu senang buncit dan menggeleber.
β
Kerapkan minum air, minum air tidak menyebabkan miss v basah atau berair seperti anggapan sesetengah orang. Tapi kalau ibu kurang minum air, anda akan cepat lesu dan pengeluaran susu turut terjejas.
"Selamat Berpantang"
Comments
Post a Comment